Elefánt ellen chili

 2009.08.12. 16:06

Állatvédők új módszerrel próbálják távol tartani a vadon élő indiai elefántokat a lakott területektől. Fegyver, vagy mérgek helyett a világ legerősebb chilipaprikájával igyekeznek elriasztani őket.

Az indiai Asszam tartományban a vadon élő elefántok élettere az erdők irtása miatt mára tragikusan lecsökkent. Az elefántok viszont ragaszkodnak megszokott territóriumukhoz, éppen ezért rendszeresen „meglátogatják” egykori táplálékszerző helyeiket, ahol mára rendszerint falvak, nyomortelepek, vagy ültetvények találhatók.

Az India északkeleti részén található Asszam tartomány így is a vadon élő elefántok egyik legutolsó menedéke, ahol a legnagyobb egyedszámban találhatók, bár életterük évről évre csökken. Csak ebben a tartományban 1996 és 2005 között mintegy 350.000 hektár erdőt és bozótost irtottak ki a rohamosan növekvő népesség ellátása érdekében.

Az elefántok pedig nem alkalmazkodnak olyan könnyen, mint más fajok. Nem vándoroltak el egykori élőhelyükről, hanem időről időre megjelennek egy-egy falu terménytárolóinál, hogy megdézsmálják az élelmiszertartalékokat, máskor a földeket dúlják fel. Indiának ezen részén nem csak hinduk élnek, akik számára minden földi élet szent, éppen ezért a falvak lakói olykor hajtóvadászatot rendeznek, máskor kihelyezett mérgezett táplálékkal pusztítják az amúgy is kihalás szélére sodródott fajta szerencsétlen példányait.

A vadon élő elefántok viszont nem félnek az embertől, ez a konfliktus pedig nem csak az elefántok számára életveszélyes: az elmúlt tizenöt évben körülbelül 600 ember esett áldozatul elefántok támadásának, mikor megpróbálta elzavarni, vagy lelőni a földeken „garázdálkodó” állatokat.

Ennek az áldatlan állapotnak próbál véget vetni az Assam Haathi Project, mely indiai állatvédők, zoológusok és ökológiai szakértők képviselőiből alakult. (Haathi elefántot jelent). Képviselőjük, Nandita Hazarika az Associated Press-nek adott nyilatkozatában kifejtette, olyan módszert kerestek, mellyel el lehet érni, hogy ne kerüljenek egymássál közvetlen konfliktusba elefántok és emberek. Ezek a mindkét faj számára veszélyes és további ellentéteket gerjesztő találkozások csak akkor akadályozhatók meg, ha az elefántokat sikerül távol tartani az emberek által lakott, vagy művelt területektől.

A megoldást egy ismert fűszernövény, az ezen a tájon is termesztett chilipaprika, annak is egy különösen erős változata hozta. Assam tartományban terem ugyanis az a chili, amelyet a Guiness Rekordok Könyve is úgy tart számon, mint a világ legerősebb paprikáját. A Bhut Joloika, vagyis szellem-paprika az a fajta, melynek növényeiben a legnagyobb koncentrátumban van jelen az „erő”-ért felelős anyag, a kapszaicin. Ezt a fajtát nem csak a gasztronómiában, hanem a hadiiparban is használják, gázspray-k és füstbombák adalékaként.

Mint Nandita Hazarika elmondta, innen kapták az ötletet, hátha az elefántok közismerten kifinomult ízlelését is irritálja a rendkívül erős fűszernövény. A kísérletek messze felülmúlták a várakozásokat. Az ültetvények körüli kerítések, sövények leveleit egész kis mennyiségben beszórva a szárított chiliporral sikerült távol tartani az elefántokat. A falvak körül pedig szénát és más takarmányt szórtak szét, melybe szintén paprikaport kevertek. A lakmározásra érkező elefántok meg sem kóstolták a szétszórt csemegét, azonnal mégérezték a csípős aromát és odébbálltak.

Nandita Hazarika szerint ez a legkíméletesebb, leginkább konfliktusmentes módja az elefántok távoltartásának, bár azt ők is elismerik, az elefántok a szenvedő alanyai az emberi túlnépesedés és élelmiszerhiány okozta civilizációs átalakulásoknak, és még ebben a helyzetben is további meghátrálásra kényszerítik őket, ha mégoly humánus módszerekkel is.

Címkék: elefánt alternatív chili állatvédő

A bejegyzés trackback címe:

https://fauna.blog.hu/api/trackback/id/tr71305331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása