Jégkrémek anyatejből

 2009.08.12. 13:15


 

A hideg édesség elkészítéséhez nem feltétlenül csak tehéntej használható.

 

Így gondolják legalábbis az egyik legismertebb állatvédő szervezet a PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) kampányfelelősei. Ötletükkel az egyik legismertebb amerikai jégkrémgyártó cég, a Ben&Jerry's képviselőit keresték meg. Kampányanyagukban rámutattak: az emberi faj az egyetlen, amelynek egyedei más faj tejével táplálkoznak, pedig a tej biológiailag az utódok táplálására szolgál. A tehéntej feldolgozása olyan édességgé, amely nagy jóindulattal sem nevezhető a gyermekek számára nélkülözhetetlen tápláléknak, indokolatlanul természetellenes és többnyire negatív hatással van a szarvasmarhák millióira.
A nagyüzemi tartási körülmények, az egyhangú, ingerszegény életmód, a profit-és teljesítményorientált szemlélet kiegészül a tejfogyasztás emberi rizikófaktoraival, a cukorbetegség, tejcukor-allergia, elhízás kockázatával, vélik az állatvédők.

Mindezek fényében azt javasolták az ismert jégkrémgyártónak, hogy hozzon létre egy béranyákhoz hasonló ellátó-hálózatot olyan szoptatós anyákból, akik rendelkeznek saját csecsemőjük táplálásához szükséges anyatejmennyiségen kívüli "felesleggel". Ebből a felvásárolt anyatejből így biológiailag értékesebb, könnyebben emészthető, kockázatmentesebb élelmiszer készíthető - áll a PETA kampányanyagában.
Az édességgyár egy szűkszavú levélben válaszolt az egyik amerikai hetilap hasábjain, képtelennek és nevetségesnek nevezve az állatvédők felvetését.
Ashley Byrne kampány-koordinátor elismerte, hogy az ötlet valóban abszurd (bár a tudományban jónéhány eleinte komikusnak hitt ideából vált igazi forradalmi újdonság), ám céljuk nem is az édességipar megreformálása volt.
Meghökkentő ötletükkel a szarvasmarhák tartási körülményeire és a tejfogyasztás kockázataira szerették volna felhívni a figyelmet. Az amerikai sajtóvisszahngból ítélve a kampányblöff sikeresnek bizonyult.

Forrás/Fotó: Associated Press

A bejegyzés trackback címe:

https://fauna.blog.hu/api/trackback/id/tr811304994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása